5 TOP film

A legjobb filmek azok, amelyek megragadják a képzeletünket, és többre vágyunk. Kiválasztottuk a történelem 100 legjobb filmjéből 5-öt a jegypénztárak bevételei, a kritikai elismerések és a kulturális hatások alapján.

Kane állampolgár (1941)

1941-ben Orson Welles kiadta Magnum opusát, a Citizen Kane-t. Azonnali sikert aratott, elnyerte a legjobb filmnek járó Oscar-díjat és a legjobb film – dráma kategóriában járó Golden Globe-díjat is.

Blade Runner (1982)

A film Rick Deckardot, egy fejvadászt követi nyomon, aki replikánsok, mesterségesen megnövelt intelligenciájú emberi lények nyomára bukkan. El kell döntenie, hogy megöli-e őket vagy sem.

Az Óz varázslója (1939)

Az 1939-ben kiadott The Wizard of Oz című filmet Victor Fleming rendezte, a főszerepben pedig Judy Garland volt Dorothy Gale. Dorothyról, a kutyájáról, Totóról és barátairól, Madárijesztőről, Bádogemberről és Gyáva Oroszlánról mesél, akik átutazzák Óz földjét, hogy megtalálják a varázslót, aki segít nekik hazatérni.

2001: Űrodüsszeia (1968)

Stanley Kubrick 1968-as tudományos-fantasztikus filmje, a 2001: Űrodüsszeia minden idők egyik legnagyobb filmjeként tartják számon. Dave Bowman űrhajóst követi nyomon, amint a Discovery One űrhajó fedélzetén utazik az űrbe. Ott tartózkodva találkozik egy „monolit” néven ismert idegen életformával, amelyet földönkívüliek hagytak hátra.

Casablanca (1942)

1942-ben Humphrey Bogart szerepelt a Casablanca című romantikus vígjátékban, amely a második világháború idején játszódik. A film Rick Blaine (Bogart) történetét meséli el, aki egy éjszakai klubot vezet Marokkóban. Segít a rekedt amerikai katonáknak megszökni a náci Németországból és kicsempészni őket az országból.

2022.05.12
In this post: